Yoreem foundation

Pachachaca Calca!

Pachachaca is een project voor opvoedkundige begeleiding, gezinsondersteuning, empowerment en community building in Calca, Peru. Het is in 2006 opgezet door een Nederlands echtpaar als kindertehuis. In juli 2016 is de leiding overgedragen aan het Nederlands-Peruaanse echtpaar Liesbeth Kerstens en Pavel Marmanillo, die beiden grote internationale ervaring hebben in het begeleiden van mensen in moeilijke omstandigheden. Zij bieden warmte, structuur, rust en professionele begeleiding. Zij hebben geconstateerd dat de vraag om plaatsing in het gezinshuis door de kinderrechter zo groot is, dat daaraan niet voldaan kan worden. Het plaatsje Calca, hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Cuzco kent ondanks de fraaie ligging, de vele natuurlijke bronnen en de levendige cultuur, veel armoede, met alle sociale gevolgen van dien: een groot aantal kinderen groeit op in een instabiele en onveilige thuissituatie. Een aantal van hen kan dan ook niet thuis wonen. Degenen die wel thuis opgroeien, ondervinden in veel gevallen geweld of leven in een staat van verwaarlozing. Er wordt dan ook stevig ingezet op ambulante begeleiding ter preventie en om situaties duurzaam te verbeteren en de familierelaties en verantwoordelijkheden in kaart te brengen te verdelen. Pacahachaca richt zich naast het gezinshuis en ambulante hulpverlening ook op educatieve ondersteuning voor vijftig kinderen die in een achterstandsituatie verkeren. Verder wordt vanuit een coöperatie vrouwen de kans geboden hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen om financieel onafhankelijk te worden. Tot slot biedt Pachachaca lokale ondernemers kansen met microkrediet. Lees hier meer over het programma van Pachachaca!

Yoreem en Pachachaca

Yoreem is in 2014 in contact gekomen met Ortwin Hutten, docent aan de Hogeschool Utrecht, die veelvuldig reist naar Peru, waar hij jarenlang actief betrokken is geweest bij onderwijskundige ontwikkelingsprojecten. Peru is zijn tweede vaderland geworden en Ortwin beschikt er over een relevant netwerk. Sinds 2015 steunt Yoreem hem in zijn streven om met relatief weinig geld een groot verschil te maken voor individuele gezinnen of personen in de hooggelegen gebieden rond Calca. Zo worden kinderen/jongeren ondersteund in hun opleiding en alleenstaande ouders geholpen bij het vinden van werk en goede kinderopvang. Op deze manier kwamen wij in contact met Pachachaca met wie wij inmiddels al weer vele jaren productief samenwerken.

Kennismaken

Benieuwd naar Pachachaca Calca? Maak dan vast kennis via deze video en kijk voor meer informatie op de website van Pachachaca waarop ook de driemaandelijkse nieuwsbrief wordt gepubliceerd waarvoor u zich hier ook kunt inschrijven. Het laatste nieuws over Pachachaca vindt u op Facebook en Instagram.

Beleidsplan en jaarverslag            

Bekijk hier het beleidsplan van Yoreem en Pachachaca 2021-2022.

Bekijk hier het beleidsplan van Yoreem en Pachachaca 2023-2024.

Het jaarverslag 2021 van Pachachaca vind je hier!

Het jaarverslag 2022 van Pachachaca vind je hier!

Het jaarverslag 2023 van Pachachaca vind je hier!

Lees hier het projectplan van 2022 van Pachachaca.

Lees hier het projectplan van 2023 van Pachachaca.

Lees hier het projectplan van 2024 van Pachachaca.

Meer projecten